måndag 14 mars 2011

Bok: En tokrolig sorgesång

Jag har precis läst den unga författaren Petina Gappahs debutbok ”Sorgesång för Easterly”. Det är en samling korta berättelser som utspelar sig i Zimbabwe i södra Afrika.

Gemensamt för novellerna är att de är lite tokiga och roliga på samma gång. Gappah berättar humoristiskt om öden och äventyr som drabbar folk på landsbygden och inne i städerna. Det är vardagshändelser blandat med omvälvande saker. Det genomgående temat är kampen för att få ett bättre liv. Ofta är det drömmen om god ekonomi som skildas och Gappah gör det genom karaktärer som hembiträden, dagdrivare, studenter och lyxfruar.

Den bästa novellen är Vår man i Genève vinner en miljon euro. Den handlar om en zimbabwier som sänds till Genève för att arbeta för FN. Han är en enkel man som ännu inte har lärt sig hantera frestelserna som den nya tekniken för med sig. När han får ett e-mail om att han har vunnit en miljon euro i ett lotteri rullar en dråplig historia igång. Ni förstår säkert hur det går.

Den unga Petina Gappah skildrar både det glada och det tunga med skärpa. Först skrattar man sig fördärvad åt karaktärernas förvecklingar men i nästa stund skär verkligheten in och lämnar ett svidande sår. Och detta sår blöder…

Sari Hänninen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar