onsdag 23 februari 2011

Mycket skiljer mellan Libyen och Egypten

Anna Jardfeldt från Utrikespolitiska Institutet berättar i en intervju i Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot den 20 februari varför Khadaffi i Libyen inte behöver bry sig om omvärlden som säger att han måste sluta skjuta de som protesterar mot honom.

– Till skillnad från de andra länderna i den här regionen så har Khadaffi haft möjligheten med oljefyndigheter inne i Libyen och det har gjort att han har kunnat bygga upp en ekonomisk bas vilket också har möjliggjort för honom att bygga en politisk plattform.

– Det har gjort att han inte har varit beroende av ekonomiskt stöd från väst och det har gjort att han har kunnat agera på ett annat sätt än de andra ledarna i regionen.

I Egypten var regimen satt under hårt internationell press, finns det någon anledning att tror att Khadaffi skulle bry sig om vad omvärlden säger nu?

– Det är väldigt stor skillnad mellan Libyen och Egypten just i det här avseendet och här ser man ganska tydligt att Kadaffi inte behöver lyssna lika mycket på omvärlden som Mubarak var tvungen att göra.

– Han har gjort sig oberoende av omvärlden och det gör att det finns mycket mindre möjligheter för oss att påverka, säger Anna Jardfeldt, direktör på Utrikespolitiska Institutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar