tisdag 18 januari 2011

Apartheid Museum – en stark upplevelse



Man kan inte aka till Johannesburg utan att besoka Apartheid Museum. Apartheid betyder segregation. Under aren 1948-1994 gick det en knivskap skiljelinje genom Sydafrika som innebar att svarta och fargade var atskilda fran vita. Det fanns olika toaletter, strander, platser pa bussen etc for svarta och for vita.

Pa Apartheid Museum mots vi av orden: “Apartheid is exactly where it belongs – in a museum”. Men vi far prova pa hur det ar att skiljas at pa grund av hudfarg. I biljettkassan far vi slumpvis en svart eller vit intradesbiljett. Jag och Gennet far svarta entrebiljetter medan Malin och Lauri far ga in genom den vita ingangen. De “vita” far se annat i borjan an vi “svarta”. Men denna orattvisa gor det lite enklare att ta till sig historien om apartheid.

Museet ar nastan outhardligt smartsamt. Starkast intryck ger tortyrrummet dar snaror i taket visar hur enkelt det var att hanga manniskor som brot mot apartheid-reglerna.

Vi fods alla till manniskor – inte till fargade, vita, svarta eller nagot annat!

Pa eftermiddagen fick vi var forsta lektion i global journalistik av Ylva Rodny Gumede fran University of Johannesburg. Det var en betydligt muntrare historia.

Sari Hanninen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar